Burn out generatie
In 2020 verscheen een TNO-rapport waarin beschreven staat dat een toenemend aantal jonge mensen kampt met burn out klachten.
Een citaat uit dit rapport: Met name onder hoog en midden opgeleide jonge vrouwen – en in mindere mate onder hoog opgeleide jonge mannen – is een stijging in het aandeel van werkgerelateerde psychische klachten in verzuim over de periode 2015 -2022 waar te nemen. Bron: NEA – TNO, CBS aandeel werkgerelateerde psychische klachten in verzuim. Elders in het rapport lezen we dat zorg en onderwijs sectoren zijn waar het risico hoog is.
Misschien merk je zelf ook wel eens dat je gestrest bent, de werkdruk hoog is en je verantwoordelijkheidsgevoel je parten speelt. Of zie je bij collega's dat ze wel veel hooi op hun vork nemen. Want ook als psycholoog in de ouderenzorg ben je vatbaar voor werkgerelateerde psychische klachten. De confrontatie met lijden en de machteloosheid die dat kan geven, het grote appèl dat er op jou gedaan wordt om (snel) met oplossingen te komen, de grote variatie aan taken en de waan van de dag. Je moet er allemaal maar mee zien te dealen. Blijkbaar lopen vooral jonge vrouwen een risico, maar ook op een later tijdstip in je loopbaan kan, vooral in combinatie met andere levensgebeurtenissen, de psychisch druk door het werk hoog worden. En ervaren mannen natuurlijk ook werkdruk, stress en prestatiedruk.
De PgD draagt graag een steentje (of liever nog steen!) bij aan het voorkomen van burn out of andere werkstress-gerelateerde klachten. Dat doen we onder het motto Voldoening in het werk. Want als je plezier en voldoening hebt en houdt in je werk, dan kan je tegen een stootje. En wat heel fijn is: we hebben een hoop kennis in huis waarmee we psychische klachten kunnen voorkomen of tijdig kunnen herkennen. Maar we vergeten nog wel eens die kennis te benutten om zelf in balans te blijven.
We zijn ontzettend blij dat we twee zeer gedreven collega's en docenten hebben gevonden om, op basis van principes uit ACT, een cursus voor psychologen in de ouderenzorg te verzorgen met als thema: Voldoening in het werk. De cursus, die wordt gegeven in Amsterdam, bestaat uit twee dagen scholing en tussentijds 2 maal een dagdeel digitale intervisie onder leiding van de docenten. Alle cursisten zullen met hun eigen doelen aan de gang gaan om de voldoening in het werk terug te vinden of te behouden. Het programma wordt momenteel verder uitgewerkt, maar hier kun je je alvast inschrijven voor deze cursus. Misschien ook goed om het aanbod te kennen als je supervisor of werkbegeleider bent en je er je collega op kunt wijzen.
op: 4 september 2024