PgD Studiemiddagen 2025
De PgD groeit nog steeds gestaag en daar zijn we heel blij mee. Gezamenlijk optrekken in leren en ontwikkelen maakt ons als beroepsgroep sterker en beter. Hoe meer kennis we ontwikkelen en delen, hoe beter de (psychologische) zorg voor de oudere cliënten van onze zorgorganisaties
Naast een grote PgD is ook samenwerking met andere veldpartijen, zoals de NIP-sectie Ouderenpsychologie, het CCE, het Trimbos instituut en het UKON, heel waardevol.
Een grote PgD vraagt natuurlijk van Team PgD (Irène, Marieke, Esmee en ondergetekende) dat we blijven vernieuwen in wat we aanbieden en blijven nadenken hoe we onze producten het beste beschikbaar kunnen stellen aan al die ruim 900 aangesloten collega's. Gelukkig worden we ondersteund en geadviseerd door het bestuur en de klankbordgroep. Op hun verzoek hebben we eerst een visie ontwikkeld op ‘life ontmoeten of digitaal scholen?’.
Kortweg komt die visie hier op neer: Elkaar ontmoeten in levende lijve heeft een belangrijke, positieve invloed op het leerproces. Je kan gemakkelijk met elkaar in gesprek, je kan nieuwe competenties oefenen en feedback krijgen, je kan je netwerk uitbreiden, experts ontmoeten en in een groep met elkaar een leerproces doorlopen. Genoeg redenen om cursussen vooral in zaaltjes te organiseren. En dan liefst natuurlijk een beetje verspreid over het land.
Maar ook digitaal leren heeft zo zijn voordelen en die liggen uiteraard vooral op het gebied van efficiëntie en comfort: geen reistijd, geen files, je eigen koffie en toch lekker leren en collega's ontmoeten. En goedkoper te organiseren. Daarom gaan we door met de digitale themagerichte intervisies en blijven we van tijd tot tijd digitale workshops of masterclasses aanbieden, al dan niet in samenwerking met andere partijen.
En dan de studiemiddagen, het kroonjuweel van de PgD. Contractueel vastgelegd bieden we die vier keer per jaar kosteloos aan. Na lang wikken en wegen hebben we geconcludeerd dat deze bijeenkomsten toch vooral tot hun recht komen als we elkaar live ontmoeten en ter plekke met elkaar kunnen uitwisselen, oefenen, verdiepen en de docent ook zelf kunnen bevragen. We hopen door de keuze van thema's, het vastleggen van inspirerende docenten, verrassende werkvormen een goede kwaliteit te bieden, waardoor het de moeite waard is om je agenda ervoor vrij te houden, in de trein of auto te springen en erbij te zijn. En in de pauze bij te praten met ex-collega's, je supervisor of oud-studiegenoot of misschien wel nieuwe collega's te leren kennen.
Dat betekent dat we stoppen met de digitale herhalingen, zij het met wat gemengde gevoelens. We hebben er mensen een plezier mee gedaan, maar het voelde toch een beetje als ‘groente uit blik’... Een troost: we schrijven altijd een samenvatting van de middag en delen de powerpoint op de website. Via de kennisbank blijft deze informatie uiteindelijk voor leden ook altijd nog toegankelijk.
Elkaar in levende lijve ontmoeten dus, top! Maar we staan niet graag in de file en ook niet op een tochtig perron te wachten op een trein. En we willen ook: een fijne, ruime en rustige zaal in een sympathieke, inspirerende omgeving zoals een zorglocatie of een andere organisatie met ideële doelstellingen. Daarom deze oproep: werk je in de buurt van Utrecht of Amersfoort en weet jij zo'n zaal te huur die ook nog betaalbaar is? Laat het ons weten. Tot we een nieuwe passende omgeving hebben gevonden, blijven we nog even in De Zandzee in Bussum. Niet ideaal, maar voor nu nog even de beste optie.
Wat betreft de inhoud: we streven ernaar dat er voor iedereen in ieder geval jaarlijks één thema de moeite waard is door voldoende afwisseling, rekening houdend met verschillende doelgroepen, theoretische stromingen en fasen van ontwikkeling van de aangesloten PgD-ers.
Binnenkort maken we de data en thema's voor de studiemiddagen van 2025 bekend, dus hou je (ongetwijfeld digitale) agenda in de aanslag en hou die middagen vast vrij!
op: 6 november 2024