Psychologen en ai
Kun je ai gebruiken binnen je werk als psycholoog in de ouderenzorg om het werk leuker en makkelijker te maken? En zo ja, hoe doe je dit dan verantwoord?

Kunstmatige intelligentie (Ai) is een slimme technologie waarmee computers kunnen denken en leren. Net als mensen kunnen deze systemen informatie verwerken, patronen herkennen en beslissingen nemen. Ai heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en is inmiddels onderdeel van ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt in o.a. vertaalprogramma’s, gezichtsherkenning, navigatie apps, chatbots en voor de aanbevelingen op basis van wat je zoekt, kijkt of koopt. Een vorm van Ai die we sinds 2022 ook steeds meer gebruiken, zijn de zogenaamde taalmodellen. ChatGPT is hier de meest bekende van. Co pilot van microsoft maakt ook gebruik dezelfde taalmodellen. Deze toepassingen kunnen bijvoorbeeld teksten en samenvattingen schrijven, vragen beantwoorden en uitleg geven.
Gebruik van chatgpt door psychologen
Bij een aangesloten vakgroep zijn er een aantal collega’s die ChatGPT wel eens gebruiken voor het maken van samenvattingen, adviezen, inspiratie etc. Ook noemden zij evidencehunt: een ai tool voor het doorzoeken van wetenschappelijke literatuur specifiek voor de gezondheidszorg. Op LinkedIn zie je regelmatig voorbeelden langskomen van hoe chatgpt gebruikt kan worden bij psychologische behandelingen.
Er zitten wel wat haken en ogen aan het gebruik van deze taalmodellen. De gegeven informatie klopt zeker niet altijd. Genoemde bronnen worden soms door de chatbot zelf gegenereerd. Daarnaast zijn er zorgen wb privacy en gegevensverzameling door deze tools.
Verantwoord gebruik van ai in ons werk
Om zorgvuldig te werk te gaan, proberen deze collega’s met elkaar kaders te bepalen of en zo ja hoe je het handig kan inzetten binnen wettelijke en (beroeps)ethische kaders. Ze vermoeden dat ze niet de enige zijn die hier mee bezig zijn. Als kennismakelaar heb ik er nog geen vragen over gekregen. En in het visiestuk wat we aan het schrijven zijn over digitale zorg , wordt het slechts beknopt aangestipt.
Om te voorkomen dat we op meerdere plekken het wiel aan het uitvinden zijn, horen we graag of andere vakgroepen hier al verder in zijn en mogelijk al afspraken en/of beleid gemaakt hebben over de inzet van chatgpt of andere ai toepassingen. Ook voorbeelden hoe je het toepast zijn interessant om uit te wisselen.
Heb je input die je wilt delen, mail dan naar marieke.sikkes@pgdexpertise.nl of reageer wanneer dit mogelijk is, direct onder dit bericht.
op: 2 april 2025