woensdag, 2 oktober 2024

Het gaat om het volgende: ‘Begripvol zorgen - Echo’s uit Nederlands-Indië’ | ARQ 
Deze reeks biedt op een makkelijke manier inzicht in het leven van mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië. Je leert hoe hun geschiedenis is, hoe ze in Nederland zijn gekomen, welke waarden je vaak terug ziet komen en hoe de communicatie is. Tip van de sluier wat betreft dat laatste: een stuk minder direct dan wij in Nederland gewend zijn 😉.

Sommige informatie zal gesneden koek zijn en voelt als het intrappen van een open deur, toch zul je vast ook nieuwe informatie tot je nemen. Mogelijk hangt dit ook samen met onder andere je eigen achtergrond, naaste omgeving en je geheugen van de geschiedenislessen op de middelbare school. Ook de zorgteams geven aan dat ze sommige video’s interessant vinden en de opdrachten zijn gemakkelijk toepasbaar in de praktijk. 

Aansluitend bij dit thema is recent ook de leidraad voor cultuursensitieve diagnostiek in de geheugenpolikliniek gepubliceerd door het Alzheimercentrum van het Erasmus MC. Een mooie bundeling van kennis en ervaring die in de afgelopen jaren hierover is opgedaan en waar we in de wijk ook ons voordeel mee kunnen doen. Zo staat er informatie in over het werken met tolken, links naar informatie over dementie in eenvoudige taal, informatie over het inschatten van het opleidingsniveau, een webinar over cultuursensitieve diagnostiek en meer. Heel handig als naslagwerk om erbij te pakken wanneer je een client hebt met een andere culturele achtergrond.   

Noot van de redactie: Heb je ook een leuke tip voor je collega's? Stuur het ons vooral toe!

developed by