Symposium Veilige Grond
Het CCE zet in op een onvoorwaardelijk thuis voor iedereen die afhankelijk is van zorg. Een plek waar je mag blijven wonen, ook al doen er zich soms moeilijke situaties voor.
Op 25 juni 2024 presenteerde het CCE de resultaten van hun verkennende onderzoek naar Veilige Grond tijdens een symposium in Amersfoort. Met Veilige Grond wordt een onvoorwaardelijk thuis bedoeld. Een plek waar je kan zijn en blijven, ongeacht wat je doet of laat. De onderzoeksgegevens zijn verzameld op basis van de consultaties die het CCE begeleidt en gaan dus over complexe, vastgelopen situaties.
Tijdens het symposium deelden de onderzoekers van het CCE de uitkomsten van hun onderzoek. Daarnaast vertelden vier sprekers uit de vier sectoren waarin het CCE werkzaam is hun verhaal. Over initiatieven waarin gewerkt wordt aan Veilige Grond of over onderzoek om beter te begrijpen wat er gebeurt in complexe situaties. Verhalen uit de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg, de GGZ en de VVT. Waarin ‘hij of zij past hier niet’ wordt vervangen door ‘wij gaan dit doen’. Omdat professionals met elkaar besluiten dat het anders moet en zij bewust kiezen voor een andere koers.
Deze indrukwekkende verhalen gaven inkleuring aan de factoren die in het verkennend onderzoek naar voren gekomen zijn. Gevonden belemmerende factoren voor Veilige Grond voor alle sectoren waren:
- Teams die onder druk staan. Dat kan door allerlei redenen. Personele krapte of management dat niet beschikbaar is. Maar ook door de steeds complexer wordende problematiek.
- Een onvolledig beeld van de (on)mogelijkheden van een cliënt bij overplaatsing.
- Problemen in de organisatie van zorg. Denk hierbij aan sectoren die gericht zijn op behandeling of tijdelijk verblijf. Maar ook beperkte middelen en financiering.
Per sector zijn er daarnaast ook specifieke uitdagingen die bij kunnen dragen aan gedwongen overplaatsing en een en belemmering kunnen zijn voor Veilige Grond. Voor de ouderenzorg wordt de toenemende complexiteit genoemd, zorgteams die zich niet toegerust voelen om hier mee om te gaan en management en specialisten die wat meer op afstand ervaren worden. Dit kan zorgen voor gevoelens van tekortschieten. Ook de focus op efficiënte werkprocessen en de eigen dynamiek van de relatie tussen zorgverleners en familie in de laatste levensfase worden genoemd.
Het onderzoek en de verhalen vertellen ook wat helpt bij het creëren van Veilige Grond. Erkenning en ondersteuning van teams met ruimte voor zelfzorg, reflectie en praktische handreikingen. Het hebben van een heldere visie op wonen. Ook kennis van organisatie dynamieken is belangrijk. Zodat je systemisch kan kijken en erkenning kan geven aan ieders perspectief. Als laatste is sectoroverstijgend leren en consultatie van belang. Zodat je van elkaar kan leren en gezamenlijk kan bouwen aan Veilige Grond.
Na het gezamenlijke gedeelte gingen we per sector uit elkaar om ideeën uit te wisselen over welke kansen we zagen voor nog meer Veilige Grond. Deze werden aan het eind plenair uitgewisseld. Het was een inspirerende middag. Aan ons de schone taak om deze kennis en ervaringen mee te nemen naar de dagelijkse praktijk en te kijken hoe we samen verder kunnen bouwen aan Veilige Grond voor ouderen.
Meer informatie vind je op de website van het CCE. De verhalen van de sprekers zullen hier op termijn ook te vinden zijn.