Werkbegeleiding en supervisie geven is een mooie manier om kennis door te geven, collega’s te ondersteunen in hun ontwikkeling en tegelijkertijd ook jezelf te blijven uitdagen. De afgelopen decennia zijn supervisie en werkbegeleiding geven uitgegroeid tot een volwaardige onderdelen van het vak, waarvoor theoretische modellen zijn ontwikkeld en bijbehorende werkwijzen. Er is ook steeds meer bekend over de effectiviteit van de verschillende werkwijzen.

Veel collega's starten eerst met werkbegeleiding geven aan stagiaires of aan hun eigen collega's en groeien zo door naar de rol van praktijkopleider en/of supervisor. Ook in de rol van werkbegeleider kan het helpend zijn om een verdiepingsslag te slaan in de theorie achter het geven van begeleiding aan collega's.

Ben je werkbegeleider of beginnend of al wat meer ervaren supervisor? Of overweeg je supervisor te worden? Ben je op zoek naar theoretische verdieping en het uitbreiden van je competenties op dit gebied? Ben je benieuwd hoe andere supervisoren en werkbegeleiders werken en omgaan met complexe vraagstukken in dit werkgebied? Dan is de 3-daagse PgD-cursus 'Werkbegeleiding en supervisie in de ouderenzorg' echt iets voor jou.

Aan de orde komen onder meer: 

  • Rollen, verantwoordelijkheden en competenties van de werkbegeleider, praktijkopleider en supervisor 
  • Het werkbegeleidings-/supervisieproces in de praktijk: fases in de supervisie, creëren van een veilige werkrelatie, werken met leerdoelen, feedback geven, afstemmen op leerbehoeften van de supervisant, beoordelen en evalueren
  • Supervisiemodellen, onder meer het 7-eyed model 
  • Werkvormen in supervisie en werkbegeleiding
  • Overdracht en tegenoverdracht in de werkrelatie
  • Parallelprocessen in de werkbegeleiding/supervisie

Het programma bestaat uit kennisoverdracht, uitwisseling van ervaringen, oefenen en reflecteren op praktijksituaties. Aan de hand van videofragmenten van een (gespeelde) supervisie- of werkbegeleidingssessie van cursisten zien we op de tweede en derde dag hoe de opgedane kennis in praktijk wordt gebracht.

De docenten zijn Sandra Hock, Sabine Semel en Ilse van Beljouw. Sandra is gz-psycholoog / seksuoloog bij Brabantzorg, en supervisor NVVS en LVSC (ook via de PgD). Sabine is gz-psycholoog bij ZorgSpectrum en al decennia actief als PgD supervisor. Ilse is gepromoveerd masterpsycholoog en gedragswetenschappelijk docent aan de Vervolgopleiding Specialist Ouderengeneeskunde. Daanaast is Silvia Vonken-Verspeek als adviseur betrokken bij dit docententeamSilvia is gz-psycholoog, psychotherapeut en geregistreerd supervisor VGCt  & Vereniging voor Schematherapie. 

 

Inschrijven

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor deze scholing. U kunt zich wel inschrijven op de wachtlijst.

Informatie:

Type evenement Cursus
Toegankelijk voor gz-psycholoog
Kosten voor leden €420
Kosten voor niet leden €840
incl. vegetarische lunch
Locatie Nieuw Salem
De Lei 86
3971 CA Driebergen-Rijsenburg
Datum evenement vrijdag, 27 maart 2026
t/m vrijdag, 5 juni 2026
Tijdstip: 9.30 - 16.30
Totaal beschikbare plaatsen: 21
Ingeschreven deelnemers: 21
Start inschrijfperiode: woensdag, 4 december 2024
Einde inschrijfperiode: vrijdag, 27 februari 2026

Studielast:

Aanwezigheid: 21 uur
Voorbereiding: 6 uur
Totaal: 27 uur

Programma

vrijdag, 27 maart 2026

9.30 - 16.30

Dag 1

vrijdag, 8 mei 2026

9.30 - 16.30

Dag 2

vrijdag, 5 juni 2026

9.30 - 16.30

Dag 3

Schrijf je nu in!

Inschrijven
developed by